Správanie SDKÚ oslabuje spoluprácu pravice, myslí si Hrušovský

08.02.2012 Bratislava

Bratislava 8. februára (TASR) - Správanie SDKÚ-DS oslabuje spoluprácu pravicových strán. Myslí si to predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH), ktorého prekvapila dnešná reakcia strany Mikuláša Dzurindu na hlasovanie KDH o výzve prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, aby vymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Dzurinda naznačil súvis hlasovania kresťanských demokratov so vznikom prípadnej budúcej spolupráce KDH so Smerom-SD. KDH nepodporilo výzvu z dielne podpredsedu parlamentu Milana Horta (SDKÚ-DS).

Hrušovského Dzurindova reakcia prekvapila. Tvrdí, že spájať postoj KDH so spoluprácou so Smerom-SD je nehoráznosť. \"Odmietam takýto názor a čudujem sa pánovi predsedovi SDKÚ, že v tak vážnej veci populisticky zneužíva problém menovania generálneho prokurátora v prospech svojej strany,\" povedal Hrušovský s tým, že výzva prezidentovi je prázdne gesto, preto ho KDH nepodporilo.

Podľa šéfa ústavnoprávneho výboru Radoslava Procházku nemá význam prezidenta vyzývať. \"Je to ako posielať 14. upomienku niekomu, kto povedal, že ju nezaplatí, lebo ju neuznáva,\" povedal Procházka. Reálne opatrenie je podľa kresťanských demokratov podanie na Ústavný súd SR, na čo je potrebných 30 poslaneckých podpisov. \"Nikto z SDKÚ nehovoril o tom, že by nás v takom podaní podporil,\" povedal Procházka.

Dodal, že len čo sa objaví ochota spolupracovať na takom podaní, KDH do toho vrhne všetky sily. \"Ak by bola šanca, že by to mohla byť spoločná aktivita poslancov štyroch koaličných klubov a ak by sa SDKÚ vzdala cesty platonických gest a bola ochotná podieľať sa na reálnych riešeniach, vrhnem všetky sily a kapacity do toho, aby sme to skúsili,\" doplnil.

Pokiaľ ide o petíciu na podporu vymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, ktorú spúšťa SDKÚ-DS, Hrušovský povedal, že aj bez ohľadu na petíciu prezident konať má a môže. Organizovanie petície vníma Hrušovský ako predvolebnú kampaň. Podľa Procházku je to tiež možno len prázdne gesto.

Hrušovského dnes prekvapilo aj to, že strana, ktorá navrhla pána Trnku na generálneho prokurátora (SDKÚ-DS), dnes vytýka KDH postoj, ktorý zaujalo pri dnešnom hlasovaní o návrhu uznesenia. \"Uznesenie bolo len prázdne gesto. Nebolo riešením na to, aby prezident rozhodol s definitívnou platnosťou, či vymenuje alebo nie pána Čentéša za generálneho prokurátora,\" povedal. Prekvapuje ho aj \"nepochopiteľné stanovisko predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, aj ktorého postojom SR nemá vymenovaného generálneho prokurátora\".

Procházka pripomenul, že minulý rok šéfovia klubov Pavol Hrušovský, László Solymos (Most-Híd) a Jozef Kollár (SaS) prišli na rokovanie o kandidátovi na šéfa prokurátorov s návrhom, že všetci ich poslanci podporia Jána Hrivnáka (nominant SDKÚ-DS) ako spoločného kandidáta, pokiaľ za neho budú hlasovať aj poslanci SDKÚ-DS. \"SDKÚ povedala nie, my chceme dvoch kandidátov, aj Trnku. Tam sa to zamotalo tak, že toho dôsledky vidíme aj dnes,\" vysvetlil Procházka.

Neschopnosť zvoliť generálneho prokurátora doviedla koalíciu k zmene rokovacieho poriadku, ktorou voľbu odtajnila. Podľa Procházku hrozilo, že novela bude protiústavná, preto KDH do nej presadilo ustanovenie, ktoré tomu zabránilo a ktoré umožnilo zvoliť Jozefa Čentéša všetkými hlasmi KDH.

Procházka zároveň pripomenul SDKÚ-DS, ako pred pár dňami hovorili, že by stredopravé strany na seba neútočili, nestrieľali. Nechcel špekulovať, či si Mikuláš Dzurinda nevie na tie slová už spomenúť, alebo sa spolieha na to, že im už nikto nevenuje pozornosť. V každom prípade si myslí, že by stredopravé strany naozaj na seba útočiť nemali.
 

Vyberte región